331 Ohphrah Winfrey (1)

Ophrah Winfrey; wie bewondert haar niet?!

Heb nog niet zoveel Afro-Amerikanen getekend. Dat is boeiend. Hoe doe je het met de kleur?

Welke kleur heeft deze huid? De kleur van de lippen. Interessant onderwerp.

Ga op zoek naar informatie. Deze vindt ik onder andere op een blog van Esther Schreuder, kunsthistorica, curator en onderzoeker.

Wat foto’s van schilderijen bekeken en wat adviezen opgezocht.

SB 6390
Op het terras, 1930 – 1930
Nola Hatterman

 

Isaac Israëls

Adviezen:

Een klant en klaar recept is voor welke type huid dan ook volgens mij niet voor handen. De ene donkere huid is de andere niet en dat geldt ook niet voor de blanke huid. Denk maar aan roodharigen met een heel blanke huid en iemand die zorgeloos kan bruinen in de zon. Ik geloof ook absoluut niet in een kant en klaar mengsel wat zo uit de tube is te knijpen zoals fabrikanten willen doen geloven.
Je hebt immers altijd te maken met schaduwen, hooglichten, en schakeringen wat daar tussen ligt.
Je zal dus altijd zelf kleuren moeten mengen want anders wordt het zo plat als een dubbeltje.

Enkele jaren geleden heb ik eens een portret gemaakt van een acteur met een donkere huidskleur. Als ik me goed herinner heb ik gebrande omber, gele oker, ultramarijnblauw ( voor te vergrijzen en donkerder te maken) cadnium geel en rood en karmijnrood toegepast. Voor de hooglichten is ook nog (gekleurd) wit toegepast.
Ik zou aanbevelen geen zwart uit de tube te gebruiken. Ook niet om kleuren donkerder te maken. Het maakt de kleuren vaak modderig. Je kunt dan beter bv. gebr. omber en ultramarijn blauw mengen. Dit geeft veel levendiger zwart wat je naar voorkeur warmer (bruin) of kouder ( meer blauw) kunt mengen.
Wanneer je in (half) transparante laagjes werkt worden deze kleuren onderling optisch ook nog gemengd. Natuurlijk is dit afhankelijk van de stijl van schilderen die je hanteert.
Hopelijk kun je hier iets mee, succes!

Een bruine huid geeft zulke prachtige nuances in het licht en de schaduw, daar komt zelfs weinig bruin aan te pas.Violet in de diepe schaduwen, warm oranje in het volle licht; je kunt daar prachtig mee spelen. Ga eerst eens op zoek naar hoe anderen het voor jou hebben gedaan en bekijk de foto of het model lang genoeg voordat je begint.

Alle echt goed adviezen komen eigenlijk op hetzelfde neer: goed kijken!

Ik ga aan de slag. ha.

Het is misschien wel leuk om eens ‘achter de schermen te kijken’; hoe ik zoek naar verhoudingen en dergelijken.

Een tekening maken, is een goed begin. Ik ga al met mijn ogen langs de kleuren en noteer deze mentaal ‘Hé, dit is interessant, dat vleugje paars.’

Doordat ik een aantal jaren geleden vijf zelfportretten heb geschilderd, ben ik gepokt en gemasseld in de vergissingen die je met een portret kunt maken.

Dat de ogen niet op de juiste hoogte ten opzichte van elkaar staan. Het is altijd ’ten opzichte van elkaar!’

*

Het is wel leuk, vindt ik, een portret in fase te doen. Het geeft ook een soort rust.

Was niet helemaal tevreden over de tekening; dan toch de noodzaak er nog aan te werken. Wist dat ik eigenlijk moest stoppen en dan toch doorgaan. Al die (nieuwe) tinten op dit gezicht. Eigenlijk begon ik de knoeien.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *