162 Vladimir Poetin, president Rusland

Toen ik Ton vertelde, dat Vladimir Poetin mijn volgende onderwerp zou zijn, zei hij ‘dat het hem een aardige man lijkt.

Zelf zou ik ‘aardig’ nooit met Poetin hebben geassocieerd. Maar, als je een foto ziet waar hij lachend op staat, dan zou je wel kunnen zeggen, dat het een aardige man ‘lijkt.’

De vraag is of hij niet teveel onaardige dingen doet om echt aardig genoemd te kunnen worden.

Op Wikipedia lees ik hoe sportief Poetin is; het is een echte vechter.

Dat is Trump natuurlijk ook, maar is Trump niet meer een straatvechter?

Poetin lijkt het vechten te hebben gecultiveerd; hij weet wat hij doet, hij traint en stijgt boven zichzelf uit.

Amerika mag zich wel eens achter de oren krabben met zo’n verschil in kwaliteit wat betreft leiderschap.

En Poetin?

Het interessante van Poetin is, dat hij in de voetsporen van zijn vader treedt.

Ook komt hij uit een familie, die dicht bij de macht zat.

Poetin werd geboren in Leningrad (nu Sint-Petersburg) in het gezin van Vladimir Spiridonovitsj Poetin en Maria Ivanovna. Zijn vader Vladimir diende in de Sovjet-marine en daarna in de gevreesde geheime dienst NKVD onder Jozef Stalin:hij stond bekend als een fanatiek marxist-leninist. Grootvader Spiridon Poetin was de privékok van de Sovjet-leiders Vladimir Lenin en Jozelf Stalin. . Poetins moeder Maria was een vrome gelovige en zou haar kind ondanks haar officieel atheistische echtgenoot in het geheim hebben laten dopen. Het echtpaar Poetin had midden jaren dertig al twee zoontjes, Viktor en Albert; Albert overleed binnen een paar maanden en Viktor overleed aan difteru tijdens het Beleg van Leningrad in de Tweede Wereld oorlog.

Poetin volgde zijn opleiding aan de Universiteit van Leningrad en kreeg in 1975 het diploma met een proefschrift over de politiek van de Verenigde Staten in Afrika. Hetzelfde jaar ging hij werken voor de KGB waar hij in de buitenlandse inlichtingendienst terechtkwam. Van 1985 tot 1990 woonde hij in Dresden, in de toenmalige Duitse Democratische Republiek (DDR). Daar werkte hij bij een onderdeel van de KGB dat belast was met het verzamelen van politieke en militaire inlichtingen. Hij was verantwoordelijk voor het verhoor en de internering van dissidenten, alsmede voor westerse spionnen die de Sovjet Unie wilden binnendringen. Vladimir Poetin was drager van het Ereteken van de Sovjet-Unie.

Na het opdoeken van de KGB-dependance en bijbehorende gevangenissen in de DDR, eind 1990, keerde hij terug naar Leningrad. Van 1991 tot 1996 was hij hoofd van het Comité Externe Betrekkingen van het bureau van de burgemeester van Leningrad. Van juli 1998 tot augustus 1999 was hij hoofd van de Federalnaja Sloezjba Bezopasnosti FSB), de opvolger van de KGB. Van augustus 1999 tot 31 december 1999 was hij premier in de regering van Boris Jeltsin. Als eerste minister won hij het respect van de Russische bevolking door zijn handelen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd in de Russische deelstaat Tsjetsjenië. Toen Jeltsin op 31 december 1999 aftrad, werd Poetin president van de Russische Federatie. Poetin zette de strijd in Tsjetsjenië voort met als gevolg de verwoesting van steden en dorpen en een groot aantal doden en gewonden.

Op zoek naar een goede foto van Poetin, kwam ik deze Planes of the Head tegen. ( Artists reference model).

Ik vind hem wel heel bruikbaar; overzichtelijke vlakken waardoor je ‘door de bomen het bos nog blijft zien.’

Het is interessant om tijdens het tekenen de vlakken te zoeken en te herkennen.

Ook kwam ik nog een ander boek tegen; ik ben in dubio of ik het een goed boek zal vinden.

Ook de prijs speelt daarin mee.

Elk lijntje luistert zo nauw; dat is het leuke van portrettekenen.

De kop an sich is makkelijker dan Trump. Ik weet niet precies waarom.

De ogen zeggen al genoeg. Daarom laat ik het vandaag bij de ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *