184 Iris Apfel (2)

Er even aan gedacht een tekening van gisterenavond te posten. Ik heb gewoon geen zin om te schilderen/tekenen.

Ook weet ik, dat als ik aan de gang ga, ik er altijd plezier in krijg.

Bij zo’n vooraanzicht is het toch weer belangrijk de ‘planes of the head’ er weer eens bij te halen.

Ik krijg er niet echt greep op. Misschien moet ik zo’n kop eens gaan boetseren. Dan heb je het letterlijk in je vingers.

Ik vind het moeilijk om al die vlakjes te onthouden.

Begin maar eens met deze; dat kan in onderverdelen in twee gebieden; eerst zonder mond en daarna bij de mond verder kijken.

Een goede oefening zou zijn om foto’s te nemen er overtrekpapier overheen leggen en de vlakken zoeken/tekenen.

Het is altijd ‘in relatie tot‘; als ik hier niet aan denk, kom ik in de problemen. Zo zie ik nu pas dat de ronding op de neus van de bril hoger zit.

Het is altijd ‘in relatie tot.‘ Het kan niet anders dan dat het je denken, je spirit verandert als je tekent/ schildert. ( Dan heb ik het niet over abstract; dat is een ander verhaal.)

Omdat het de rechterkant van de hersenen is, die ‘in relaties’ denkt, ontwikkel je door te tekenen of schilderen naar de realiteit jouw ‘verbindingsvermogen.’

De rechterkant ziet hoe een deel zich verhoudt tot een ander deel  (en/of het geheel.)

Als je deze ‘visie’ vertaalt naar het persoonlijke of maatschappelijke: krijg je dan geen heel ander soort relaties dan wat we momenteel veel hebben?

Zoals een cursist eens tegen mij zei na het leren overschakelen naar de zienswijze van de rechterhersenhelft; ik ga nu heel anders om met mijn ( moeilijke) moeder.

Kijken of ik het nog een beetje kan herstellen.

Kwam deze website nog tegen; ik vond een schilderij op Pinterest van Guy Denning: dacht meteen aan de stijl van schilderen van mijn schildersvriend Ton.

 

Guy Denning heeft ook een blog; lijkt interessant

Ton Jansen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.