206 Femke Halsema ( politica)

Vanavond vertrek ik voor 5 dagen naar ’s Gravenmoer om vanaf maandag de Masterclass Kleur in Dongen te geven. Georganiseerd door twee moeders met schoolgaande kinderen. We starten daarom om 09,00.

Als ik vroeg in de ochtend zou vertrekken dan zou ik zo rond 06.00 moeten vertrekken om de files in en om Utrecht te kunnen omzeilen. Een B&B leek mij daarom beter. ( Bed & Breakfast Nederland zijn de B&B’s vaak meer betaalbaar dan bij AirB&B. Een andere goeie en betaalbare is www.fijnopreis.nl

Ik verblijf in Het Bakhuisje van een authentieke boerderij uit 1889.

Zo wordt een week lesgeven ook een beetje vakantie.

Ik weet niet of ik in deze week op mijn Facebookpagina kan; in Rome moest ik i immers allerlei capriolen uithalen om vanuit een ander IP-adres een bericht te kunnen plaatsen.

Neem mijn scanner mee ( ja, ja) en zal in ieder geval op mijn blog iedere dag een portret posten.

Het is niet de makkelijkste foto van Femke Halsema die ik neem.

Deze is meer glad, meer glamour.

De foto die ik neem, zegt meer over haar (innerlijk) vindt ik; het nadenkende, het bewogen zijn.

Wat interessant is, is de duidelijke structuur van de kop zoals deze nu is; je ziet als het ware de blokvorm.

Wellicht iets benadrukken.

Ik was gisterenavond toen ik nog moest beginnen met tekenen best moe; het is wel veel én het dagelijks een paar uur schrijven én ook elke dag een portret. Plus alle andere dingen die er nog te doen zijn.

Bedenk maar, dat het maar een korte periode duurt en als het boek geschreven zijn, is het geschreven.

Jammer; dan zijn de ogen goed getekend en toch iets te ver uit elkaar. Jazeker, ik let tijdens het tekenen wel op, maar goed; het gaat niet altijd goed. Weer opnieuw doen. Is het erg? Nee, want door het al een keer te hebben getekend, is de vorm al meer bekend.

Opeens is het dan: ‘hé, dit is het.’

Ik heb geleerd hier naar te luisteren. Je analytische, oordelende kant ( linkerhersenhelft) heeft heel veel van ‘zo hoort het.’

Het is zaak daar niet naar te luisteren en je intuïtie te vertrouwen.

Tekenen ( en schilderen) vraagt ook om durf en moed.

Elke keer weer de lijn zetten in het vertrouwen dat het wel goed komt.

Het is een samenspel; oefenen, oefenen en dan moed en vertrouwen.

2 comments

  1. Dag Marianne, Leuk om je blog te lezen. in mei 2015 heb ik een tekenweek bij je gedaan, samen met Gemma Willems en daarna de tekengong. Erg leuk vond ik dat en veel geleerd. Daarna kwam er jammer genoeg niet zoveel meer van omdat ik te druk was met tot gevolg een burn-out. Inmiddels ben ik met pensioen en herstellend van de burn-out en pak ik het tekenen weer op naast het mandalatekenen, maar lesgeven doe ik niet meer. Je hebt je op het portret tekenen gericht. Wat een mooie portretten maak je. En wat fijn dat je in 2019 genomineerd werd voor zo’n mooie en waardevolle prijs.
    Ik wens je veel succes met je werk en hartelijke groeten.
    (Mijn website doet het momenteel even niet. Wel staat er nog werk op internet, als je mijn naam intypt komt er meestal nog wel jet één en ander.)
    Annelies Middelkoop.

    • Dag Annelies, pas nu zie ik je bericht!Dankjewel voor je mooie complimenten! Voor een aantal mensen betekende leren tekenen met de rechterhersenhelft een verbetering van hun burn-out! Daarom goed dat je het tekenen weer hebt opgepakt! Wist je al dat er nu een boek uit komt van de tekenlessen. Ik heb er tijdens de lockdown een vol jaar aan gewerkt Het is erg mooi geworden: alle oefeningen van de lessen doe je stap voor stap nog een keer Met hartelijke groeten, Marianne https://www.leertekenen.nl/product/boek-tekenen-kun-je-leren/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *