299 Angela Merkel, premier Duitsland (1)

Een van de grootste staatsvrouwen van dit moment; Angela Merkel. Als je haar zo ziet, lijkt ze heel gewoontjes. Wat meteen opvalt als ik een geschikte foto van haar zoek, is de enorme mimiek die ze heeft. Ze grijnst, ze lacht, ze pruttelt; nergens eerder heb ik een gezicht zo in beweging gezien.

Behalve dat ze een vrouw van formaat is, heb ik van horen zeggen, dat ze een heel groot gevoel voor humor heeft.

Een dankbaar onderwerp om te gaan tekenen.

De stand van het hoofd ( de kop) is schuin; dus goed letten op de richting van de lijn. Heb blauw met groen is een mooi uitgangspunt. En kijk; ze is roodharig. Dat zijn altijd temperamentvolle mensen!

Van cartoons en spotprenten kun je natuurlijk ook veel leren; ze leggen altijd de nadruk op de karakteristieke kenmerken van iemand.

Of van andere schilders; hoe lost iemand het schilderen van dit portret op?

Het is natuurlijk altijd schatten de richting en afstand van de ooglijn, neuslijn en mondlijn. Maar, al doende kom ik er wel achter of ze ongeveer op de juiste hoogte zitten. In ieder geval houdt het mij bij de les; bewust en onbewust hou ik de juiste richting in de gaten.

Ze kijkt ook een beetje omhoog; vandaar dat er iets van de kin van onderen te zien is. Ook opletten geblazen, ha.

Ik ben geen ‘analytische’ tekenaar/schilder. Het is mijn kracht en tegelijkertijd mijn zwakte. Zoals dat altijd het geval is met kracht en zwakte.

Ik teken uit mijn gevoel. Zou daarom ook niet geschikt zijn als cartoonist of iets dergelijks.

Ik wil mijn model als het ware ten diepste leren kennen , of beter gezegd; waarnemen.

Haar/hem als het ware voelen. En dan recht doen aan deze mens. Dat is wat mijn drijfveer is.

Het blindelings contourtekenen is echt de basis van goed en waarachtig naar de waarneming leren tekenen. Ik zal een filmpje opnemen om te laten zien wat dit inhoudt. Wie dit een tijd lang elke dag voor zeg maar 10 minuten doet, leert onherroepelijk tekenen!

De waterige wallen onder de ogen vindt ik leuk om te doen, omdat het een uitdaging is. Het waterige, wat opgevulde karakter erin te krijgen.

Als de ogen getekend zijn, is meteen duidelijk of het goed is. Ze  ( de blik) m9et er dan al in zitten.

Dat rode haar maakt het wel echt leuk; het geeft een rossige glans aan alles. En opeens zie je hoe een mooie vrouw het is; met de blauw-groene heldere ogen en dan het rode haar erbij als tegenpool.

Meer tijd is er niet; ik moet weg vanavond.

De basis is redelijk; waarschijnlijk voldoen om morgen kleur toe te voegen.

www.leertekenen.nl ( tekenmethode Betty Edwards)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *