307 Jane Fonda, actrice

De tekening van Beatrix spreekt een heleboel mensen aan. Goed getroffen is een reactie. De tekening was goed en dan komt de rest vaak min/meer vanzelf. Als de tekening niet deugt, kan het nooit wat worden.

Vandaag Jane Fonda. Ik heb al jarenlang een foto van haar bij mij bed staan met de tekst:

Houd je droom vast dan ga je vanzelf de goede kant op

Verder ken ik haar als filmster niet zo goed. Ze is momenteel heel bekend van Netflix in de serie Grace and Frankie. En erg populair.

Hoe dan ook; het is een knappe vrouw. Ik dacht te begrijpen dat de botox ook haar als klant heeft, maar zeker weet ik het niet. Alhoewel ik totaal geen fan van botox ben, kan ik het mij toch wel indenken. Als je een gevierde actrice bent en zo knap, dan is het moeilijk om de tand des tijde geheel de vrije hand te geven.

Het is een bijna en profiel portret, maar eigenlijk is het een 3.4 en face portret.

Je kunt dit het beste in twee afzonderlijke delen tekenen. Het deel wat het verst van je af is, heeft van doen met verkortingen. Zowel bij oog als mond.

Ondanks dat ik toch al veel heb getekend, helpt dit project 365 dagen een portret mij om steeds mer ruimtelijk te denken. Ik doe het al heel veel en toch merk ik dat het nog meer kan; alleen denken in de lijnen die ik zie ( of vlakken) zonder dat ik er een naam aan geef. Het is een manier van denken ik vorm, die uiteindelijke het portret schept.

Ik heb het originele portret groot gezet; vooral bij de ogen vindt ik het kleurenspel erg interessant en nu het vergroot is, lijkt het me leuk om straks te schilderen.

www.leertekenen.nl 

(Tekenmethode Betty Edwards; wie met de rechter hersenhelft leert waarnemen, kan tekenen!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *