178 Iris Apfel ( met veren)

 

Ben nog niet uitgekeken op het stijlicoon Iris Apfel.

Ik geloof dat je ‘meesters’ hebt op verschillende terreinen.

Hoe zal ik het omschrijven? Dat gevoel had ik ook bij ( het lezen van de biografie van) Steve Jobs.

Een meester is voor mij de vrouw of de man die in haar/zijn ontwikkeling als mens door gestoten is naar een diepere waarheid. Zoiets als de kern van het weten.

Dat kan mijn inziens op vele gebieden zijn.

Overal waar je in de kern van authenticiteit terecht komt ( waar paradoxaal genoeg alles uit voortkomt) dan ben je los van een oppervlakkige laag van weten.

Iris Apfel is zo iemand in mijn ogen.

Toen ik de documentaire Iris Apfel bekeek ( ook te zien op Netflix) , dacht ik op een gegeven moment: ‘Het is gewoon een groot ( en misschien wel egocentrisch) kind.’

En toch.

Het blijft fascinerend en ik hou er wel heel erg van: hoe iemand zo haar eigen koers zet. Met zoveel creativiteit, zoveel durf en zoveel eigenheid.

Linda Derksen bood op Facebook een Portretschilderworkshop aan en ik ben altijd geïnteresseerd. Is iemand beter dan ikzelf en kan ik bij deze lerares/leraar wat leren?

Op haar Facebook pagina kwam ik de naam van Jeremy Lipking tegen

En dit boek Schetsboek de Hand ( Baily)

ISBN 2-909808-81-5

Het boek is bijna niet te krijgen, zag ik. Vond het bij ECI en heb het gelijk besteld.

Het is een mooi uitgangspunt voor een eendaagse workshop Handen.

Als ik een goede foto zoek, kijk ik naar een heleboel dingen. Ik denk als eerste: waar komt de persoon die ik wil tekenen/schilderen het beste tot haar of zijn recht?

Dat is het belangrijkste uitgangspunt. Misschien wel het enige bedenk ik nu. Ik kan heel lang zoeken totdat ik zo’n foto vindt.

Een 3/4 aanzicht; altijd interessant. En weer die bril. Het soort bril dat Iris draagt, heet ook een Iris Apfel bril!

Zo’n bril kun je waarschijnlijk heel technisch aanpakken ( om de ronde vormen van het glas goed te krijgen). Maar, ik vind dat teveel gedoe ( nog afgezien van dat ik mij erin zou moeten verdiepen).

Ik probeer de haren in de tekening al wat verder uit te werken. Ik denk dat dit bij het schilderen zal helpen wat houvast te hebben wat betreft de kleurvlakken om het haar vorm te geven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *