190 Frida Kahlo 2

Het is goed, dat ik een deal heb om elke dag gedurende een jaar een portret te tekenen en op mijn blog/Facebook te plaatsen.

Na een hele dag opruimen niet meteen de rust om met een portret bezig te gaan.
Maar, wat is het leuk! Dat opruimen. Mijn hele huis wordt heel leeg. Een lamp die ik eigenlijk zo zo vindt; weg ermee. Een pen ooit van een geliefde gekregen en die eigenlijk weg moet; ook naar de Kringloper. Zo mest ik mijn hele huis uit; nu nog steeds met de categorie boeken ( maar kantoor-dingen en zo horen daar ook bij vindt ik.)

En al zo nu en dan iets anders; bestek wat niet bij elkaar past; in de doos voor de Kringloper.

Een strijkplank die ik ooit eens gekregen heb en ook die kan bij ‘waar ik niet van hou”; iemand anders zal er wellicht gelukkig mee zijn.

Wat een ruimte komt er.

Marie meent dat je er een half jaar voor moet uitrekken om het hele huis zo onder handen te nemen. Ik geloof het graag. Zoveel stroomt er je huis in een paar jaar binnen.

Vandaag weer eens met aquarel.

Meestal als ik begin, komt de rust er wel.

Ik kan mij vanavond niet zo goed concentreren; mensen om mij heen maken het mij nogal lastig.

Soms heb je van die perioden, dat er in in relaties de een na andere moeilijkheid is. Ik interpreteer dit dan als dat ik iets aan het leren ben.

Toch kan het ook echt verdriet doen, zoals nu.

Laat het er maar zijn; alles gaat voorbij. Ook zo’n gevoel.

Het was Matisse die zei; Op het moment dat je stopt met schilderen moet het werk zo organisch zijn geschilderd, dat als je om wat voor reden niet meer verder eraan kunt werken, het werk toch goed genoeg is.

Ik zeg het in mijn eigen woorden.

Ik begrijp wat hij bedoelt; op elk moment van stoppen moet het schilderij kloppen. Het moet op zichzelf kunnen staan.

Dat is ook altijd het moment dat ik stop als ik een portret in meerdere fasen maak.

Het is ook heel interessant. Want, alhoewel een portret niet af is, is er toch een eenheid te vinden die maakt dat het op zichzelf kan bestaan.

Dat is vooral een intuïtief weten wanneer dit moment er is.

Een geweldige leraar wat betreft portret is Andrew Loomis.  Zijn boek Drawing the Head en Hands is een must voor elke portrettekenaar. Het pdf bestand van dit boek kun je gratis downloaden

Terwijl ik het even opzoek, zie ik dat er nog een pdf boek van hem te downloaden is.  Fun with a pencil. Lijkt me ook een heel bruikbaar boek.

Frida nodigt uit tot zachtheid; alles wat ik schilder gaat heel zacht en voorzichtig. Is dat haar karakter? Misschien wel.

De kleuren komen niet zo mooi uit met scannen Het zachte groen op het gezicht is moeilijk te zien. Denk over een nieuwe telefoon na zodat ik daar betere foto’s mee kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *