318 Wouter Bos (slot)

Vanochtend tekenles gegeven aan de PMU Academie Irma Hulscher. Dan is een dag al weer snel voorbij en na een warme douche toch echt even verder met het portret van Wouter Bos.

Het zoemt door mijn hoofd; een finalist van een of andere wedstrijd van klassieke muziek.

Hij zei, dat je als kunstenaar geen verwachtingen moet hebben. Je oefent en je oefent, ja dat doe je, maar als je gaat uitvoeren laat je alle verwachtingen los. Ik ben het helemaal met hem eens.

Op het moment dat ik ga tekenen, heb ik het niet meer voor het zeggen. Net zoals de muziek voor zichzelf gaat spreken, zo gaat ook de tekening of schilderij dit doen.

Het enige wat je kunt doen, is zo helder mogelijk zijn en standby wat betreft vaardigheid.

De rest is een kwestie van loslaten.

In die zin heeft kunst alles te maken met ‘levenskunst’ en is het een goede leermeester hierin.

Dit is wel even iets anders! De inkt droogt bijna direct en wat er staat staat er. Amai: goed kijken en met vaste hand neerzetten. Geen aarzelingen.

Ik heb om te beginnen de foto naar zwart/wit gemaakt. Wel een beetje gevaarlijk, vooral omdat ik ook nog kleur wil toevoegen. Het gevaar is, dat ik teveel wassingen neerzet om nog echt iets met kleur te doen. Maar goed, het is experimenteren.

De inkt-tekening

 

Pas als ik klaar ben, zie ik dat de lijn rechts te schuin staat. Toch nog even verandert.  Dan is het genoeg voor vandaag!

Ik heb echt zitten worstelen met de schuine stand van ogen, mond en neus.

 

 

www.leertekenen.nl ( wie met de rechter hersenhelft waarneemt kan tekenen Betty Edwards)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *